Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/d/d/vijverland.be/httpd.www/templates/golven_3_2/library/Designer/Content/SingleArticle.php on line 198

Het Mercatoreiland

Het Mercatoreiland, genoemd naar de geniale filosoof en cartograaf Gerardus Mercator, wordt omringd door de Schelde, de kasteelwal en de Vliet of het Molenwater.

Aan de brug die toegang geeft tot het eiland staat de weg-om kapel "Kristus Kruisafneming" uit 1864.

Het eiland wordt gedomineerd door de Graventoren, een bakstenen toren gebouwd als jachtpaviljoen op de ruïnes van de 13de-eeuwse waterburcht, het beeld "Reinaert-Pelgrim-Torenwachter" van Antoine Damen, naar Reinaert De Vos, die volgens de legende hier zijn definitieve verblijfplaats vond en "De Reinaertmuur" van Wilfried Van Den Broeck .

Het Mercatoreiland kreeg zijn huidige vorm met de aanleg van het Lodewijk Scheltjensplein, genoemd naar de Vlaamse letterkundige en dierenbeschermer Lodewijk Scheltjens. Aan de kade staat het monument "Uilenspiegel groet de Schelde" van Sofia Smit.

Naast het Molenwater staat het toeristisch info-kantoor. Het is ondergebracht in het voormalige brandweerarsenaal, in de volksmond "Het Pompierskot". Het werd gebouwd in 1894, op de plaats waar zich tot in de 18de eeuw de vismijn bevond.

Latitude: 51.125519 (51° 7' 31.87'' N)
Longitude: 4.292355 (4° 17' 32.48'' E)

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.