Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/4/d/d/vijverland.be/httpd.www/templates/golven_3_2/library/Designer/Content/SingleArticle.php on line 198

Het Gravenkasteel / Mercatormuseum

De toren is het laatste restant van de 17-torige waterburcht van de graven van Vlaanderen. Op deze plek werden o.a. de charters van Vlaanderen bewaard, en deze burcht deed ook dienst als staatsgevangenis.

De burcht was het toneel van enkele historische terechtstellingen en gevangenisstraffen. Zo liet Robrecht Van Bethune, graaf van Vlaanderen, zijn oudste zoon Lodewijk van Nevers hier arresteren op beschuldiging van hoogverraad. In 1338 werd hier Gwijde van Dampierre, overwinnaar tijdens de Guldensporenslag, op bevel van de koning van Frankrijk onthoofd. Filips de Goede hield Frank van Borselen, gemaal van Jacoba van Beieren, hier in hechtenis. Ook Mercator zat er in 1544 gedurende zeven maanden gevangen op beschuldiging van ketterij.

In 1583 werd ze gedeeltelijk verwoest door de troepen van Marnix van Aldegonde. In de 17e eeuw deed het geheel nog dienst als militair bolwerk. In 1678 werd ze helemaal vernield, toen hier de lange strijd woedde van Spanje en de Verenigde Provinciën tegen Frankrijk.

In 1817 werden de overblijfselen van ruïnes afgebroken, waarna enkel deze ene toren overbleef.

De basis van de overgebleven toren dateert uit de 12e eeuw en is opgetrokken in Doornikse steen. De bovenbouw lijkt met zijn gotische bouw uit de 14e eeuw te dateren, maar een gedenksteen bovenin de toren vermeldt dat Baron de Feltz deze in 1817 realiseerde als jachtpalviljoen.

Sinds 1955 is in de toren een Schelde- en Mercatormuseum gevestigd, en vanop de toren (met oriëntatietafel) heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Sinds het Mercatorjaar 1994 is het geen Scheldemuseum meer, maar uitsluitend aan Mercator gewijd.

Latitude: 51.126394 (51° 7' 35.02'' N)
Longitude: 4.292479 (4° 17' 32.92'' E)

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.