Wandelen

Wandelroute 'Wandelen in het land van Filip de Pillecyn'

De wandelroute bedraagt 5 km en neemt je mee langs de Hamse dorpsstraten. Deze wandeling door het centrum van Hamme betekent voor Hamme een eerbetoon aan zijn culturele ambassadeur en aan een van zijn meesterwerken. Dertien tekstplaten ondersteunen de wandeling die in groep of individueel kan afgelegd worden.

De wandelroute valt te bekomen op de Toeristische Dienst Hamme.

Wandelroute 'In het land van Stille Waters'

Het wandelnetwerk ‘In het land van Stille Waters’ serveert je eindeloos wandelplezier. Het netwerk telt 257 kilometer prima wandelpaden. Deze zijn bovendien in twee richtingen bewegwijzerd, wat resulteert in een route van 514 kilometer!

Een gedetailleerde wandelkaart helpt je bij het samenstellen van je eigen wandeltochten in Klein-Brabant (Bornem, Puurs, Sint-Amands), Hamme, Dendermonde, Buggenhout en Malderen.

Dankzij de handige bewegwijzering met knooppunten kies je zelf waar en hoe lang je op stap gaat.

Het wandelgebied omvat zeven kerngebieden: Moerzeke/Kastel/Den Bunt – Bornem Noord (Hingene/ Wintam/Eikevliet)  – Bornem Zuid (Weert/Mariekerke) - Puurs –  Sint-Amands – Opdorp/Malderen en Baasrode/Vlassenbroek.

Deze zeven kerngebieden werden door de betrokken besturen in het verleden reeds als wandelgebieden uitgebouwd. Deze routes waren echter op uiteenlopende manieren bewegwijzerd, waardoor het voor toeristen bijna onmogelijk was om tussen de verschillende gebieden op wandel te gaan. Nochtans vormt de regio een prachtige eenheid van 15.400 hectare met mooie landschappen die met elkaar verbonden wordt door interessante dijken, jaagpaden en vijf unieke voetveren.

Dit nieuwe wandelnetwerk “In het land van Stille Waters”, zorgt voor een uniforme bewegwijzering door middel van een knooppuntsysteem én een overzichtelijke wandelkaart.

Meer info en wandelkaart zijn te verkrijgen op de Toeristische Dienst Hamme.

Wandelroute Durmeboorden

Langs de Durmeboorden in Durmen (Zele) en Sint-Anna (Hamme) kan je als wandelaar, in de voetsporen van kunstschilder André Bogaert, genieten van een creatief spel tussen kunst en natuur. De wandelroute (9 km) start op het dorpsplein van Durmen en is een kennismaking met een gebied, dat door de jaren heen onaangetast is gebleven. Maar zoals het water in de rivier nooit stilstaat dankzij het spel van eb en vloed, zo staat het landschap ook nooit stil dankzij de seizoenen. Telkens weer verandert het landschap en legt het andere accenten. Ieder bezoek is anders, net zoals ieder werk van de kunstenaar anders is.

Meer info en een wandelgids zijn te bekomen op de Toeristische Dienst Hamme

Wandelroute Sombeke-Oude Durme

De Sombeke-Oude Durme wandelroute is opgesplitst in twee delen.

De Sombeke wandelroute (5 km) laat ons kennismaken met het gebied ten noorden van de Durme. We starten op de dries in het dorp van Sombeke en wandelen naar het kasteel. Van daaruit stappen we richting Durme, waar we op de dijk wandelen. We ontdekken de prachtige natuur, met slikken, schorren en een mooi bronbosje.

De Oude Durme wandelroute (7 km) start aan de brug over de Drume op de grens van Waasmunster en Hamme. Dit traject ontdekt het gebied ten zuiden van de Durme. We wandelen vooral op en langs de dijken. Onderweg genieten we van het natuurschoon langs het stilstaande water van de Oude Durme.

Meer info en een wandelgids zijn te bekomen op de Toeristische Dienst Hamme.

Wandelroute Den Bunt

De Den Bunt wandelroute (7,5 km) start aan de Durme, meer bepaald aan de Mirabrug in Hamme.

De gemeente Hamme staat bekend als een oase van groen en water en heeft aan natuur en recreatie heel wat te bieden. "Den Bunt" is een uniek natuurgebied met een merkwaardige flora, ontstaan uit de veelvuldige overstromingen van de Durme en uit de ontgonnen turfputten. In het gehucht Driegoten reiken natuur, waterrecreatie en gastronomie elkaar de hand. We wandelen door het groene domeinbos van Driegoten. Vanop de dijken, die aangename wandel- en fietspaden zijn, hebben we een breed uitzicht op het water en de omringende natuur.

Meer info en een wandelgids zijn te bekomen op de Toeristische Diest Hamme.